De ce psihiatrie pediatrică?

În acest articol vei găsi câteva informații care să te ajute să înțelegi de ce uneori este nevoie de ajutorul unui medic psihiatru pentru copii și adolescenți.

Medicul psihiatru pentru copii lucrează cu cazuri începand de la 0-18 ani, tratând o gamă largă de probleme ce pot apărea în această perioadă lungă de dezvoltare și tranziție spre adult. Deorece aproximativ 75% din tulburarile psihice identificate la adult își au originea în copilărie și adolescență, este extrem de important să înțelegem că o astfel de evaluare poate reprezenta un adevărat ajutor.

Psihiatrul pediatric e acel medic care are în fața sa o ființă complexă, aflată în plină dezvoltare alături de familia acesteia. Consultul psihiatric va fi cea mai complexă evaluare a statusului de sănătate mentală și pediatrică (legate de dezvoltarea normală emoțională, socială, neurologică și a abilitaților) a copilului, a familiei, a mediului școlar în care copilul se află. Aceasta trebuie să dureze minim o oră și de fiecare dată cuprinde mai multe etape: interviul copilului sau adolescentului (joaca, coloratul la copii preșcolari), discuția cu părinții și familia extinsă, discuția cu mediul școlar. Deseori diagnosticarea nu este posibilă la prima întalnire datorită insuficientelor date sau observației, mai multe consultații fiind necesare pentru o formulare corectă a concluziilor medicale.

Dar oare ce probleme pot avea copiii și apoi adolescenții? Oamenii cred în general că a apela la un medic psihiatru semnifică o problema gravă care generează multă spaimă în familie. Dimpotrivă, psihiatrul cu abilitățile sale de comunicare, înțelegere empatică, aplecare spre temerile familiei poate face orice consult să devină un moment de informare, educare și echilibru în viața copilului sau a adolescentului.

Arii in care pot apărea tulburări sunt:
Dezvoltare: tulburări ale atenției (ADHD), tulburare din spectrul autismului, probleme de învățare, tulburări de vorbire, ticuri
Emoții și comportament : comportament disruptiv sau agresiv, iritabilitate, plâns excesiv, tulburări legate de frici și fobie, udatul așternuturilor noaptea, comportament obsesiv, stress și psihotraumă, depresie, autovătamare (rănire și suicid)
Altele: anorexia, bulimia, schizofrenia, utilizarea de droguri

În mare parte copiii și adolescenții au nevoi diferite în funcție de etapa de dezvoltare în care se află, iar mai multe informații vei găsi în fiecare articol care urmeaza. Îmi propun ca aici să ofer informații clare bazate pe dovezi medicale bine stabilite despre fiecare problemă care îngrijorează, și să aduc puțină claritate în marea de informare vis a vis de parenting, dezvoltare emoțională, dezvoltare somatică și educațională.

Leave a Comment